Verze pro tisk

2021-05-05 Odhalování pamětní desky britským vojákům76 let od zahájení bojů o Český rozhlas

5. května uběhlo právě 76 let od zahájení Květnového povstání českého lidu. V tento den si připomínáme neobyčejné hrdinství všech, kteří odvážně a obětavě bojovali za svobodu.

Boje o Český rozhlas započaly před 76 lety. A i přes tuto pro nás již vzdálenou dobu se stále objevují nové příběhy velkého hrdinství.

Jedna událost téměř upadla v zapomnění. Přečtěte si příběh neobyčejné odvahy dvou britských výsadkářů.

Seržant Thomas Vokes a vojín Grei byli britští vojáci, kteří unikli ze zajetí do Československa. Na cestě do Prahy jim pomohla odvážná česká rodina. Do Prahy dorazili těsně před vypuknutím povstání, a tak se mohli zapojit do bojů o Český rozhlas. Sehráli sice jen časově malou roli v dějinách bojů o Český rozhlas, ale velkou svým významem. Rozhlasovým vysíláním v angličtině vyzývali spojenecké armády, aby pomohly Praze.

V naší škole se v tehdejší době opevnilo 123 vojáků SS. Útočili ze školy na účastníky
povstání.

Vokes a Greig se vydávali za předvoj britské jednotky výsadkářů a požadovali ve jménu krále Jindřicha VI., aby se německá jednotka v budově školy vzdala pod pohrůžkou leteckého útoku, pokud neuposlechnou.

V čele s veliteli povstaleckých bojů Jaroslavem Zárubou a Václavem Kopeckým předložili ultimátum německému veliteli v budově školy Na Smetance.

Německá jednotka se vzdala a předala své zbraně do rukou povstalců. Tato událost významně napomohla povstalcům k vítězství v boji o Rozhlas.

Britské velvyslanectví tento doposud velmi málo známý příběh o účasti britských vojáků v květnových bojích odhalilo v roce 2020 prostřednictvím krátkého videa na sociálních sítích, kde se setkal s mimořádným zájmem veřejnosti i médií.

5.5.2021 byla na budovu školy instalována pamětní deska jako trvalé vyjádření úcty nejenom zmíněným britským vojákům, ale také všem, kteří se Květnového povstání zúčastnili.

Čest památce všech, kteří bojovali za naši svobodu.

Celý příběh můžete zhlédnout v krátkém videu https://twitter.com/NickArcherFCDO/status/1257588041608134656.

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2