Školní rok 2015/2016

Všichni ze Smetanky přejí rodičům, dětem a jejich celým rodinám i ostatním čtenářům našich stránek pohodové prosluněné léto, hodně pěkných zážitků a spoustu dobrých lidí kolem. Po prázdninách se na vás těší.

Vaše Smetanka

2016-06-14 až 17 - Praha ve Veľké Lomnici 2016-06-20 až 23 - Veľká Lomnica v Praze14.června vyrazila skupina žáků a učitelek vlakem na výpravu za poznáním krás Slovenska.

2016-06-09 Památník heydrichiády - 9.A,BVěrni zůstaneme!

Tato slova vytesaná na pamětní desce v kryptě pod chrámem sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici na nás hluboce zapůsobila.

9. června jsme navštívili památná místa kostela sv. Cyrila a Metoděje a krypty v Resslově ulici, abychom si připomněli jedno z nejtragičtějších období naší historie, abychom uctili památku hrdinů, kteří padli v boji za naši svobodu.

Poutavý výklad paní průvodkyně nás přenesl do roku 1942, do tragického období našich dějin, do období, kdy vlastenectví nebylo prázdným pojmem, do období po atentátu na R. Heydricha.

„Pochopili jsme, že zapomenout nesmíme.“ Slova: odvaha, statečnost a vlastenectví pro nás získala hlubší význam.

Růže, které jsme položili v kryptě, vyjádřily naše pocity.

deváťáci, -aj-

2016-05-15 až 21 ŠvP Janov nad Nisou - 1.B a 5.AV květnu jsme vyjeli do Jizerských hor. Bylo tam krásně, i když místní lidé říkají, že je to u nich buď do kopce, nebo že tam prší. Asi jsme měli štěstí, protože nám moc nepršelo.

Bydleli jsme v hezkém hotelu Semerink a o naše pohodlí se starali zaměstnanci hotelu a agentura Sport.

Dopoledne jsme se učili, odpoledne začínala ta správná zábava. Byly to různé aktivity, které nám připravili naši lektoři. Seznámili jsme se s okolím, navštívili jsme rozhledny Slovanka a Královka. Zážitkem pro nás byla návštěva chovné stanice psů husky, kde jsme se dověděli, jak se s nimi trénuje na závody.

Byli jsme v blízkém Jablonci nad Nisou v Muzeu skla a bižuterie, kde se nám moc líbilo. Večer byla pyžamová párty s programem. Sportovně jsme si dali do těla při olympijských hrách.

Po celou dobu školy v přírodě jsme pomáhali s prvňáčky, což nás moc bavilo. Získali jsme tak nové kamarády. Moc jsme si to užili.

Autobus už je na cestě, přepokládaný návrat mezi 12:00 a 12:30 na autobusovou zastávku Na Smetance v Italské ulici

2016-05-23 až 28 - ŠvP Hrdoňov, Lipno - 6.A,B, 7.A,B, 8.A,B, 9.A,BPrvní den začal vstáváním, přípravou a na poslední chvíli dobalování.

A vzápětí nastává můj první problém. Nejde mi zapnout kufr. Po půlhodině boje s kufrem je hotovo. Odjíždím směrem ke škole. Chtěla bych jen zmínit, že jsem nepřijela pozdě. Cesta autobusem byla bezva. Dojeli jsme na Lipno, bylo krásné počasí. Rychle jsme se ubytovali a vybalili s holkami. Pak jsme čekali na instruktory, až si nás převezmou a vymyslí program. A je to tady! Máme překrásnýho instruktora, Vojtu.

2016-06-07 až 10 ŠvP Doksy u Máchova jezera 1.A, 3.BV pátek 10. června se vrátili ze školy v přírodě žáci třídy 1.A a 3.B. Celý týden bylo krásné slunné počasí, a tak se mohly děti  účastnit mnoha turistických i sportovních aktivit. Všichni přijeli krásně opálení, s mnoha pěknými zážitky.

I. M.

2016-05-15 až 20 ŠvP Kolínská bouda, Pec pod Sněžkou - 3.A, 4.A, 4.B, 5.BJak je již zvykem, vyrazily naše třídy na školu v přírodě s nadšením. Dobrou náladu nám nepokazilo ani sněžení ani silný vítr a zima, která nás v Krkonoších přivítala. Zpočátku nám počasí dovolilo jen krátké vycházky do okolí. Něco zajímavého jsme se dozvěděli na přednášce člena horské služby. Některé jeho rady nám přišly velmi užitečné. Třeba ty o lavinovém poli, bloudění v mlze, transportu raněného nebo jak se chovat ve sněhové bouři, byly téměř aktuální. Po chladivé vycházce jsme často ocenili vyhřátý bazén. Naštěstí se počasí umoudřilo a dovolilo nám uspořádat sportovní i vědomostní soutěže v okolí boudy. Odpolední pěší výlet do Pece pod Sněžkou jsme zakončili návratem mašinkou.

2016-05-11 Exkurze na Katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze - 6.A,BVe středu 11. května žáci 6. ročníku navštívili chovy bezobratlých živočichů na Katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze.  Žáci viděli řadu fascinujících bezobratlých (kudlanky, strašilky, štíry, stonožky, krabovce, …), o nichž se od zkušeného lektora dozvěděli spoustu zajímavostí. Slyšeli syčet švába a ti neodvážnější si pochovali sklípkana či tropickou mnohonožku. Žákům se exkurze velmi líbila. Jejich bádání můžete zhlédnout ve fotogalerii.

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2