Školní rok 2016/2017

2017-06-30 Loučení s žáky devátých třídŠťastnou cestu do života,

jsme popřály poslední školní den mladým slečnám a hochům. Skončilo společné smetankovské období, na jehož počátku byly pro děti paní učitelky oporou a na konci se se slzami loučíme se skvělou přátelskou partou. Ano, pomáhali jsme si vzájemně, odvážně jsme se propletli labyrintem zkoušek, užili jsme si spoustu legrace na  mnoha výletech a školách v přírodě, osiří vaše oblíbená křesla. Teď jsme na startu nové etapy – vy všichni i my dvě. Přejeme vám hodně energie, pevné vůle a zdraví. Ať se splní vaše sny a přání a – vždycky je tu Smetanka pro vás.

-ič a pn-

Vážení čtenáři našich stránek,

přejeme Vám krásné léto, dětem pohodové prázdniny a načerpání spousty sil do nového školního roku.

Těšíme se s Vámi všemi v září na shledání. Všechny fotografie zde.

VAŠE SMETANKA

V termínu od 12.6. do 18.6. 2017 byli na Štědroníně žáci tříd 2.B, 4.A, 5.B. Na zcela stejném místě byli koncem května na škole v přírodě žáci 2.stupně a tak 1.stupeň stejně tak i učitelé minimálně věděli, že se místo nachází v Jižních Čechách a že je tam krásně. Po celou dobu bylo hezké počasí, děti tak většinu času trávily v přírodě. Dýchaly čerstvý vzduch, koupaly se v bazéně, měly sportovní aktivity. V dopoledních hodinách probíhala výuka s třídním učitelem. Dle rozvrhu každá třída věnovala jedno dopoledne anglickému projektu, který byl zaměřen na opakování ale i rozšíření slovní zásoby nebo anglických frází. Písemné zpracování projektu je ke shlédnutí v prostorách školy ve 2.patře. Zpestřením pobytu byla plavba lodí po Orlické přehradě ale i pěší výlet na nedaleký hrad Zvíkov. V neděli 18.6. se děti spokojené a plné zážitků vrátily do Prahy.

Odkaz na fotogalerii CK-Sport.

bv, db, kh, ck

2017-06-23 Návštěva Národního památníku hrdinů HeydrichiádyLetos, v době 75. výročí posledního boje parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje, se vypravili naši osmáci a deváťáci na prohlídku těchto památných míst naší historie. 18. června se zde konal pietní akt k uctění památky těchto statečných mužů a všech, kteří jim pomáhali bez ohledu na svou bezpečnost.

Na Karlově náměstí jsme si prohlédli venkovní výstavu přibližující okolnosti atentátu na R. Heydricha a následné období heydrichiády. Pak jsme se odebrali k chrámu.

U okénka do krypty v Resslově ulici i v samotné kryptě bylo mnoho pamětních věnců a květin. Padl na nás zvláštní smutek. I my jsme položili růže v kryptě k uctění památky hrdinů.

2017-06-12 až 16 Škola v přírodě Bartošovice v Orl. horách – 1.B, 2.A, 3.AV malebném prostředí Orlických hor se třídy 1.B, 2.A, 3.A zúčastnily ozdravného pobytu v Bartošovicích. Ves byla založena koncem 13.století, při hranici s Polskem. Místo vhodné pro turistiku a rodinnou rekreaci. Počasí nám přálo, proto jsme se vypravili Pašeráckou stezkou

na oblíbené výletní místo nad řekou Orlicí. Chráněný přírodní útvar Zemská brána s kamenným obloukem nad řekou. Žáci měli možnost se zapojit aktivit nejen v přírodě, ale i v sportovním areálu, kde jsme byli ubytováni. Chráněná keramická dílna umožnila dětem se podílet na malování hrníčku.

Určitě si každý z nich odnesl nezapomenutelný zážitek.

Lýdia Šimurková

2017-06-14 Prohlídka Vyšehradu 7.A, BDne 14. června se sedmé třídy zúčastnily návštěvy kulturní památky Vyšehrad. Paní průvodkyně nás seznámila s historií tohoto krásného místa, jeho počátečním osídlením a rozvojem. Zjistili jsme, že toto místo je opředeno mnoha legendami a pověstmi. Po návštěvě hradeb s úžasným výhledem na Prahu, Slavína a kasemat jsme se s paní průvodkyní rozloučili a ještě si užili sluníčko a pohodu při odpočinku na trávníku u sousoší, znázorňujícího výjev z českých dějin. Tato exkurze byla součástí projektu Středověk. Den jsme si užili a moc se nám líbil.

Za 7.A a 7.B třídu D.W.

2017-05-26 Korejská návštěvaDne 26.5. nás navštívila delegace z ministerstva školství z Koreji a 5.6. u nás byla delegace učitelů ze Švédska. Obě delegace se zajímaly o fungovaní školství v naší republice a navštívily některé třídy, aby se koukly, jak probíhá výuka. Naše škola se jim velmi líbila jako budova a hlavně velmi chválily naše žáky.

2017-06-20 Hybernia 4., 5. a 6. ročníkyaneb „Prkna, která znamenají svět“

20. června se naši čtvrťáci, páťaci a šesťáci vypravili do divadla Hybernia.

Jak ukazuje podtitulek, nebyli tentokrát diváky v hledišti, ale navštívili zákulisí. Seznámili se se zařízením jeviště, už vědí, co je forbína, vyzkoušeli si pohyb na točně, měli možnost obléknout se do opravdových divadelních kostýmů, pod vedením herců skládali písničku, nacvičili společný tanec s choreografem, vytvořili návrhy tváře Zimní královny a nakonec hovořili s herci divadla.

Byli zkrátka na chvíli v jiném, příjemném, velmi zvláštním a pro mnohé úplně novém, světě.

2017-06-16 Branný den ve Folimance16. června jsme se vypravili na Folimanku, kde se konal Branný den Prahy 2, který pro děti připravili pracovníci Muzea civilní obrany z Ústí pod záštitou pí starostky Prahy 2 pí. Jany Černochové.

Těšili jsme se, i když podle předpovědi počasí nemělo být příliš pěkně. Ale nakonec svítilo slunce!

Každé skupině bylo přiděleno 5 stanovišť.

Víte, co jsou nebezpečné chemické látky a jak se máte chovat při jejich úniku? Umíte si nasadit plynovou masku? Umíte zevní masáž srdce? Víte, co je evakuace, co máte dělat v době nebezpečí a jaké věci máte mít s sebou? Víte, jaké úlohy plní armáda ČR? Vojáci musí umět mnoho věcí - umíte si rychle obléknout maskáče, nasadit přilbu, plížit se a vrhnout granát? Vystřelíte airsoftovou kuličku a trefíte terč? A tohle všechno jsme si měli možnost vyzkoušet. Při plnění úkolů nás přišla povzbudit starostka Prahy 2 pí Jana Černochová.

Jak se nám tento den líbil? Přečtěte si naše vzkazy a podívejte se na fotografie.

2017-06-01 Exkurze na Katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK v PrazeVe čtvrtek 1. června žáci 6. ročníku navštívili chovy bezobratlých živočichů na Katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze. 

Žáci viděli řadu fascinujících bezobratlých (sklípkana, stonožku, kudlanku,…), o nichž se od zkušeného lektora dozvěděli spoustu zajímavostí. Slyšeli syčet švába a ti neodvážnější si pochovali štíra či se nechali štípnout klepetem raka poustevníčka. Žákům se exkurze velmi líbila. Jejich bádání můžete zhlédnout ve fotogalerii.

„Exkurze byla moc hezká, nejhezčí byla kudlanka.“ Ellen

„Moc se mi to líbilo, nejvíc asi rak poustevníček.“ Kristýna

„Nejvíc se mi líbil štír, protože jsem ho poprvé držela v ruce.“ Ayesha

„Líbil se mi malý poustevníček a štír, který svítil.“ Alžběta

„Nejlepší bylo, že jsme si na ta zvířata mohli sáhnout.“ Ani

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2