Verze pro tisk

2016-11-11 Památník na Vítkově 6.A,B a 7.BJako každoročně jsme se vypravili oslavit Den veteránů do Vojenského muzea na Vítkově.

Chtěli jsme se podívat k Památníku, do vojenského muzea na výstavu „V zákopech první světové války“ a zažít atmosféru oslav. Na akci se vypravili naši druháci, šesťáci a sedmáci. Nejdříve jsme se ve škole seznámili se základními údaji o první světové válce a pak jsme se vypravili na cestu. Po zdolání vrchu Vítkova jsme sledovali nástup čestných jednotek na prostranství, kde měl probíhat pietní akt. Moc se nám líbilo, jak vojáci pochodují a jak se řadí. Obdivovali jsme veterány s množstvím vyznamenání.

Pak jsme přešli do muzea, kde jsme měli objednanou prohlídku výstavy. Pan průvodce vyprávěl velmi zajímavě, viděli jsme mnoho zbraní a zejména nás zaujaly makety zákopů, ve kterých bojovali i Češi v první světové válce. Četli jsme jména legionářů. Dostali jsme i pracovní listy k výstavě, a když jsme je vyplnili správně, tak jsme si mohli vybrat odměnu. Soutěžení nás bavilo.

Na nádvoří muzea jsme hovořili s vojáky, kluci i děvčata mohli vzít do ruky zbraně a pod dozorem vojáků prolézali vojenskou techniku. To bylo moc pěkné! Soutěžili jsme v kreslení symbolu Dne veteránů - vlčího máku. Obdivovali jsme skotskou hudbu a hlavně dudy. Hlad jsme v žádném případě neměli - k dispozici byl pravý vojenský guláš - a k pití teplý čaj. Ten guláš byl „ lepší než od maminky“, zaznělo velmi často jako ocenění.

Všichni jsme si tento den hodně užili a těšíme se na další akce!

podle postřehů šesťáků a sedmáků, -aj-

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2