Verze pro tisk

2017-11-24 až 25 Šesťáci a sedmáci a jejich Z pohádky do pohádkyDěti, které se těší do školy v pátek v pozdním odpoledni. Fakt?

U nás nic zvláštního, o noc ve škole je vždy velký zájem, takže v pátek před půl šestou se ke Smetance blíží zástupy dětí se spacáky a karimatkami, koná se Z pohádky do pohádky!

V pohádkové recepci je přijímá vodník Česílko Petra Nováková, děti se zapisují do jednotlivých pohádkových dílniček, u Zlaté rybky Ivy Černé se vhazují do lahví hlasovací drahokamy, kterými se rozhoduje o pozdním filmovém večerníčku, tedy spíše nočníčku. V tělocvičně U Sněhurky a 60 trpaslíků velí ubytovávání chytrý Honza Jan Šotola s Aladinem Ditou Witzovou, Jeníček Alexandra Jehličková s Mařenkou Zuzanou Ryšánkovou už tou dobou začínají gastronomické přípravy ve své chaloupce a Sněhurka Hana Vítová dohlíží na přípravy opékaní špekáčků u 12 měsíčků na dvoře, pomocí pohádkového rozhlasu svolává trpaslíky na jednotlivé akce a pomáhá úplně všude. Největší trpaslíci, tedy trpasličí slečny z devítky, mažou do chaloupky pomáhat s vařením a přípravou hodovní síně. Ostatní venku opékají, počasí nám přeje.

Pak se rozdělujeme do dílen, které vedou výše uvedené pohádkové bytosti. Pleteme papírové ryby, šijeme plstěné ryby, je dílna zručnosti, vyrábí se slavnostní osvětlení a v chaloupce se smaží řízky, krájí se zelenina, peče se cukroví… U toho všeho si povídáme, smějeme se a pomáháme si. V devět se otevírá hodovní síň, všichni se spokojeně usadí a večeří. Následuje povídání o historii Smetanky a exkurze po budově.

Večerní hygiena se do programu samozřejmě také vešla, po ní je čas na uložení do spacáků, film a tiché povídání. Ráno trpaslíci spí jako dudkové a zatím probíhají o patro výš přípravy na snídani.

Po půl osmé se stoly prohýbají, jsou opravdu plné všech možných dobrot, každý si dá, co má rád. A už se blíží dorůžova vyspinkané děti, uklidily si a sbalily věci na cestu domů. V hodovní síni obsluhujeme tak, aby nikomu nic nechybělo a abychom děti vypravili domů s pohádkově plnými bříšky. Kolem deváté ranní škola osiří a chodby patří už jen těm, kteří byli pohádkovými postavami a teď uklízejí, myjí, perou a mění se zpět na učitelky a učitele. Není to pohádka, ta naše Smetanka? Podívejte se na fotky.

Děkujeme všem kolegyním a kolegům, kteří se na akci přímo podíleli nebo jakkoli pomáhali, děkujeme rodičům za podporu naší akce a deváťákům za všestrannou pomoc.

-ič-

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2