Verze pro tisk

2016-12-08 Výlet do DrážďanVe čtvrtek 8.12.2016 vyjeli němčináři a ostatní zájemci na jednodenní výlet do Německa, do saské metropole – Drážďan. Cílem výletu bylo Muzeum hygieny, kde jsme navštívili stálou interaktivní výstavu

Člověk jako dobrodružství. Symbolem muzea je model skleněné ženy, který byl instalován jako velká senzace v roce 1930, kdy bylo Muzeum otevřeno. V několika sálech mapuje lidský život od narození ke smrti, řeší otázky lidské sexuality, krásy, výživy, ale i činnost mozku, který je schopný mimořádných výkonů.

Po prohlídce Muzea jsme prošli historické centrum města a zastavili se u významné památky, kostela Frauenkirche, který byl v roce 1945 téměř zničen při bombardování města. Jeho trosky byly mnoho let ponechány na věčnou připomínku válečných hrůz. Obnova byla započata až po sjednocení Německa a trvala dvanáct let.

V odpoledních hodinách jsme navštívili adventní trhy, které mají v Drážďanech dlouhou tradici a neopakovatelnou atmosféru. Klobásky, vánoční punč, sladkosti, svíčky, hračky a další zboží spjaté s blížícími se vánočními svátky dokreslují slavnostní ráz této tradiční akce. Obvyklým suvenýrem z trhů je hrneček od punče s motivem města a letopočtem.

Ani jsme se nenadáli a přiblížila se hodina odjezdu. S postupným stmíváním nabývala vánoční výzdoba neopakovatelný jas, barevnost a vůni. Najednou se nám domů nechtělo. Cesta proběhla rychle a pohodlně. Zážitky se prolínaly s ochutnávkou nakoupených dobrot a večer bylo doma co vyprávět. Už se těšíme za rok nashledanou, Drážďany!

Dana Burešová

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2