Verze pro tisk

2015-06-17 Lidice, MayrauNaše škola se s úspěchem zúčastnila 10. ročníku mezinárodní soutěže Lidice pro 21. století a umístila se na 5. místě ze 136 škol. Získali jsme volnou vstupenku do Národního památníku Lidice.

Vypravili jsme se do Lidic 16.června. Bylo slunečno, ale při procházce Památníkem nás mrazilo. Nejvíce nás dojalo sousoší lidických dětí a také, když jsme si představili Lidice před tragédií a viděli jsme před sebou krásně upravenou, ale pustou krajinu. Díky výkladu paní průvodkyně jsme se přenesli o 73 let zpátky. Tak tady stály Lidice, než se to všechno stalo. Na nás všechny, nejen na děti od druhých do devátých tříd, i na nás dospělé, toto místo a osudy lidí s ním spjatých, silně zapůsobilo.c

Odpolední program našeho výletu sliboval zajímavý zážitek z návštěvy hornického skanzenu dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Celý areál je koncipován tak, aby zachoval program pracovního dne horníků. Mohli jsme vidět řetízkové šatny, koupelny, lampovnu, ale také expozici báňského záchranářství a důlního měřičství.

Nás všechny zvláště zaujal více než 100 let starý parní stroj firmy Ringhoffer, který je stále funkční, a byl v provozu až do ukončení důlní těžby v roce 1997.

Mezi nejžádanější suvenýry z výletu nepatřily tentokrát turistické známky, pohledy nebo magnetky, ale úhledně zabalené pytlíčky s vytěženým černým uhlím z dolu Mayrau.

Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili na vyhlídce v Kněževsi, odkud se dají sledovat vzlétající i přistávající letadla na ranvejích Letiště Václava Havla.

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2