Školní rok 2014/2015

Smetanka přeje všem krásné léto a super prázdniny.

2015-06-17 Lidice, MayrauNaše škola se s úspěchem zúčastnila 10. ročníku mezinárodní soutěže Lidice pro 21. století a umístila se na 5. místě ze 136 škol. Získali jsme volnou vstupenku do Národního památníku Lidice.

Vypravili jsme se do Lidic 16.června. Bylo slunečno, ale při procházce Památníkem nás mrazilo. Nejvíce nás dojalo sousoší lidických dětí a také, když jsme si představili Lidice před tragédií a viděli jsme před sebou krásně upravenou, ale pustou krajinu. Díky výkladu paní průvodkyně jsme se přenesli o 73 let zpátky. Tak tady stály Lidice, než se to všechno stalo. Na nás všechny, nejen na děti od druhých do devátých tříd, i na nás dospělé, toto místo a osudy lidí s ním spjatých, silně zapůsobilo.c

2015-06-10 Krypta - 9. ročníkyJako každý rok se naši deváťáci vypravili 10. června do kostela sv. Cyrila a Metoděje a krypty v Resslově ulici, aby si připomněli jedno z nejtragičtějších období naší historie, aby uctili památku hrdinných parašutistů a všech vlastenců, kteří padli v boji za naši svobodu v období Heydrichiády.               

„Číst o těchto událostech je zajímavé, ale daleko zajímavější je navštívit přímo místa, kde došlo k poslednímu boji“. “Člověku běhá mráz po zádech, když vstoupí do krypty pod kostelem, když si uvědomí bezvýchodnost jejich situace“. „Stáli jsme tiše a poslouchali výklad pana průvodce a bylo nám těžko.“ Alespoň trochu vyjádřily naše pocity růže, které jsme položili v kryptě k pamětní desce.

„Pochopili jsme, že zapomenout nesmíme“ „Slova: odvaha, statečnost a vlastenectví pro nás získala hlubší význam“.

deváťáci , -aj-

2015-06-03-06 ŠvP DoksyV týdnu od 31.5. do 6.6.2015 se třeťáci, čtvrťáci a páťáci naší školy zúčastnili ozdravného pobytu. Konal se v rekreačním zařízení Termit 25 v Doksech, na břehu Máchova jezera. CK Sport připravila pro účastníky kromě klasických her a aktivit také ukázky netradičních sportovních disciplín, např. lukostřelba, nízké lanové překážky a jiné. Bohatý program zahrnoval vedle dopolední výuky také celodenní pěší výlet na hrad Bezděz, koupání v Máchově jezeře a návštěvu muzea Čtyřlístku. Ke zdaru pobytu nemalou měrou přispělo nádherné letní počasí, které umožnilo, abychom si pobyt skvěle užili.

Dana Burešová TU 4.A

Vážení rodiče,

dne 18. 6. 2015 proběhne v naší škole akce „Den brannosti“ pro druhý stupeň, jejímž cílem je seznámit děti s řešením různých krizových situací, které mohou nastat.  V programu akce je zahrnuto promítání video spotů a přednáška na téma obrany vlasti, ukázky z výcviku ozbrojených složek ČR, individuální ochrana jednotlivce, výuka první pomoci a základní principy rozeznávání a bezpečné manipulace se zbraněmi a pyrotechnikou (nefunkční makety). O průběhu akce bude natočena krátká výuková reportáž, která bude k dispozici škole. Akci zajišťují dobrovolníci z řad Aktivní zálohy AČR. Vzhledem k tomu, že akce bude probíhat venku, doporučujeme dětem vzít si sportovní oblečení.

V Praze 15.6.2015

Předpokládaný návrat je 11:15 v sobotu 6.6.2015.

Předpokládaný návrat je kolem 11:45 až 12:15 ve středu 3.6.2015. Autobus je asi 30Km před Prahou (v 11:10)

Prosím sledujte webové stránky pro aktuální informace.

Děti dojely v pořádku na ŠvP v Doksech.

2015-05-11 Pietní akt bratří ČapkůUplynulo 70. let od konce nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva, 70. let od konce 2. světové války v Evropě.
V souvislosti s tímto výročím se konalo a koná velké množství vzpomínkových shromáždění a akcí, pořádaných MČ Praha 2 a Českým svazem bojovníků za svobodu Praha2, kterých se naše škola také zúčastnila.2015-05-17 Terezínská tryzna

Uctili jsme památku hrdinných obránců Českého rozhlasu a začátek Pražského povstání 5. května 1945, zúčastnili jsme se odhalení pamětní desky obětem leteckého bombardování Prahy 1944-45 na budově Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí, navštívili jsme výstavu „Partizanska brigáda Jana Žižku ve Slovenském národním povstání“ v prostorách MČ Praha 2. Jako každoročně jsme byli účastníky pietního shromáždění u pomníku Josefa a Karla Čapka na Náměstí Míru a spolu se členy Českého svazu bojovníků za svobodu jsme se zúčastnili Terezínské tryzny.

I v současném světě je nutné si stále připomínat boj našeho národa za svobodu a nezapomínat na ty, kteří za ni položili život.

-a.j-

17.6. odjíždíme z Italské v 10.00.

Vrátíme se mezi 17.00 - 18.00.

Cena s pojištěním: 40 Kč

Překlad stránek

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Kvalita ovzduší

DDM P2